Paine de casa

de Rocsi in Piine, 16 Feb 2011 | 7104 vizualizari

 

Azi pentru prima data in viata mea am facut paine...de mult imi era pofta,ca tot am vazut la voi aici,si tot zicea mama las ca fac,las ca fac si nu a mai facut..azi mi-am luat inima in dinti si am facut eu..sunt asa mandra de ce mi-a iesit,am si mancat un sfert din ea...

 

INGREDIENTE

  • 800 gr faina
  • 100 gr iaurt
  • 400 ml lapte
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 50 ml ulei
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita sare

Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de casa:

Iaurtul trebuie sa fie de la temperatura camerei.
Laptele il punem intr-un ibirc pe foc pana devine caldut.
Intr-un bol amestecam drojdia, zaharul, 1 lingura faina si 4-5 linguri de lapte caldut.
Cand drojdia s-a dizolvat complet, o lasam cam 15 minute sa cresca.
Intr-un bol cernem faina si presaram sarea.
Adaugam iaurtul, drojdia dospita si incepem sa framantam.
Laptele il turnam treptat, timp in care tot framantam.
La final punem uleiul si il incorporam bine.
Acoperim cu un prosop curat si lasam aluatul la loc cald pana isi dubleaza volumul.
Presaram putina faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul si il impartim in 4 bucati.
Luam doua bucati si cu mainile le modelam formand niste suluri. Impletim cele doua suluri si obtinem prima paine.
La fel procedam si cu cealalta.
Tapetam cu hartie de copt doua tavi potrivite, asezam painile.
Le acoperim si le mai lasam 20 de minute la dospit.
Intre timp incingem cuptorul, punem un ibric cu apa si il lasam acolo cam 25 de minute.
Dupa acest timp, scoatem ibricul cu apa, bagam painile.
Reglam temperatura cuptorului la 170 de grade, lasam painile 30-40 de minute pana sunt rumenite si coapte.
Cand sunt gata le scoatem din cuptor, facem un amestec cu putina apa si ulei si le ungem.
Le acoperim cu 2-3 prosoape groase si le lasam asa pana cand se racesc.
Reci, le invelim in folie pentru a se pastra fragede.
Servim ori de cate ori dorim.
Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Impletituri sarate